Portal - Stary Sącz
polski Wtorek - 21 listopada 2017 Janusza, Marii, Reginy      "Życie tylko dla samego siebie jest korozją osobowości". Wiktor Hugo
Strona główna / Z Grodu Kingi - nr 3 (202) 2014 r.
Menu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anioły w kuchni - starosądecki blog kulinarny
OGŁOSZENIA I KRONIKA PARAFIALNA
Ośrodek Pomocy Społecznej aktywnie wspiera osoby niepracujące
Okładka
Babcia i Dziadek w oczach swoich wnuków!
Kalendarium - marzec
Ksiądz Roman Stafin - Moja Msza Święta
Wielkopostne obrzędy i zwyczaje
Święta Kinga patronką Starego Sącza
Z rodzicami o wychowaniu - zaproszenie do lektury…
Wszędzie - gdziekolwiek rzuci ich los, rozsławiają Stary Sącz
Nad księgą życia Jana Joachima Czecha
Czego potrzebuje starosądecka kultura?
Walne zebranie Towarzystwa Miłośników Starego Sącza
Placówka Wsparcia Dziennego
Pprzygotowania do nadania imienia ZSP w Starym Sączu
1OO LAT BABCIOM I DZIADKOM ŻYCZĄ WNUCZĘTA!
KARTKA O WYCHOWANIU... - s. M.Sylwia Chruślicka

.
        
Anioły w kuchni
 starosądecki
blog kulinarny
 
Dzisiaj w kuchni u Aniołów postnie. Wielki Post to okres, w którym rezygnujemy z wielu potraw na rzecz tych bezmięsnych. Kiedyś w tym okresie dominowały dwie potrawy: śledzie i żur. Jeśli nie wiesz, co gotować w Wielkim Poście postaw na ryby, kasze, warzywa, owoce i nabiał. My nie będziemy Was namawiać na bardzo rygorystyczne posty. Proponujemy Wam zdrowe i dietetyczne potrawy. Mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
 
Risotto z dynią, soczewicą i porem
 
            Składniki:
                        1,5 szkl. ryżu do risotto
                        400 g dyni obranej
                        ok. 1 litr bulionu warzywnego
                        0,5 szkl. czerwonej lub żółtej soczewicy
                        2 pory, tylko biała część
                        oliwa, curry, sól, pieprz
.

.
Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię i soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli jest w sam raz, to doprawić pieprzem i ewentualnie solą i podawać.
 
Łosoś z sosem szafranowym i grillowaną cukinią
 
            Składniki:
                        filet z łososia,
                        100 ml wytrawnego wina białego,
                        100 ml śmietany 30 %,
                        szczypta szafranu,
                        liść laurowy,
                        drobno posiekana szalotka,
                        sól, pieprz do smaku,
                        szczypta chili,
                        2 małe cukinie,
                        2 łyżki octu balsamicznego,
                        łyżka rodzynek,
                        ząbek czosnku,
                        2 szczypty cukru,
                        pistacje do posypania całości,
                        łyżka masła i oleju,
.

.
Wykonanie:
Łososia okrawamy z tłuszczu i kroimy na porcje, jakie chcemy podać. Tłuszcz i resztki z łososia obgotowujemy w mieszance wina, szalotki, liścia laurowego, soli, pieprzu. Płyn musi się zredukować około 3/4. Rodzynki moczymy w occie balsamicznym. Cukinie kroimy w talarki, solimy i odstawiamy. Przecedzamy łososia. Do czystego płynu dodajemy śmietanę, szafran, redukujemy do konsystencji sosu i doprawiamy do smaku. W tym samym czasie osuszamy cukinie, rozpuszczamy masło i olej na patelni grillowej, odstawiamy do miseczki. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy rodzynki z octem balsamicznym i dodajemy cukinie. Doprawiamy sola, cukrem i pieprzem. Powinniśmy uzyskać słodko-kwaśny smak. Łososia smażymy z każdej strony około minuty. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygł. Sos szafranowy wlewamy na talerz, wkładamy łososia i posypujemy pistacjami. Obok układamy cukinię - smacznego.
 
Pstrąg wędzony z bobem na sałacie
 
Uwielbiamy takie dania, które można jeść bez wyrzeczeń...samo zdrowie po prostu. Sałatka z wędzonego pstrąga z bobem na rukoli i roszponce, to jest to.
Roszpunka - jest bardzo wartościowym warzywem, ponieważ w czasie zimy dostarcza związków mineralnych, żelaza, a także witamin A i C
 
            Składniki:
                        1 pstrąg wędzony
                        bób mrożony 400 g
                        1 papryka żółta
                        1 pomidor
                        1 cebula czerwona
                        mix sałat, u nas rukola z roszponką
                        oliwa, sól, pieprz
.

.
Wykonanie:
Bób wrzucić na wrzątek i ugotować bez rozmrażania. Ostudzić i obrać ze skórki. Sałatę opłukać, rozłożyć na talerzu. Paprykę, pomidora i cebulę pokroić. Na sałatę położyć paprykę, pomidor, bób, na wierzch kawałki pstrąga i pokrojoną cebulę. Skropić oliwą i przyprawić.
 
Kotlety z kaszy gryczanej i sera koziego
 
Szybkie, proste danie, które podajemy z kefirem lub jogurtem. Smacznego!
 
            Składniki:
                        1 szklanki kaszy gryczanej
                        20 dag koziego, białego sera lub po prostu twarogu
                        jajko
                        cebula
                        bułka tarta
.

.
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko i ostudzić, cebulkę pokroić i zeszklić na patelni, dodać do kaszy. Następnie dodać ser, jajko, przyprawić i formować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.
 
Zapraszamy  na naszą stronę internetową  http://aniolywkuchni.blogspot.com/
 
Interaktywna Polska
Webmaster: Jan Czech