Portal - Stary Sącz
polski Sobota - 18 listopada 2017 Klaudyny, Romana, Tomasza      "To człowiek człowiekowi najbardziej potrzebny jest do szczęścia". Paul Holbach
Strona główna / Z Grodu Kingi - nr 12-1 (211-212) 2014-2015 r.
Menu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anioły w kuchni - starosądecki blog kulinarny
Ogłoszenia i Kronika Parafialna
Starosądecka premiera Królowej Śniegu
ANDRZEJKI
Józef Dietl a kwestia przemysłu uzdrowiskowego Galicji Zachodniej (część druga)
Starosądeckie „Wypominki Narodowe”
Refleksje łąckich maturzystów po pielgrzymce
Otwarcie Kaplicy św.Jana Pawła II w Muzeum Żup Krakowskich
KONCERT WDZIĘCZNOŚCI
Prapremiera „Rewizora” w starosądeckim kinie „Sokół”
Świętowanie małżeńskich jubileuszy
WYBORY SAMORZĄDOWE 2014
W jaki sposób uwrażliwiać dzieci na potrzeby drugiego człowieka?
Czym wsławił się Ksiądz z naszych stron...
Retrospektywnie i źródłowo: o parafii i proboszczowaniu
Parafia Miłosierdzia Bożego w Starym Sączu
PARAFIA I JEJ „ŻYWE KAMIENIE”
Sądeckie zwyczaje bożonarodzeniowe
Kalendarium grudzień-styczeń
Życzenia
Okładka

.
        
Anioły w kuchni
 starosądecki
blog kulinarny
.
Fantazyjna strucla makowa
 
Już niedługo Święta... Jeśli chcecie odmienić sobie wygląd tradycyjnej strucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu.
 
            Składniki:
                        3 szklanki mąki tortowej,
                        0,5 szklanki cukru,
                        15 dkg margaryny,
                        4 żółtka,
                        0,5 szklanki mleka,
                        4 dkg drożdzy,
                        farsz makowy.
.


Wykonanie:
Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy. W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4 centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu układamy na wysmarowanej tortownicy, pozostawiając między nimi spore odstępy. Wierzch posmarować białkiem i odstawić do podrośnięcia. Piec przez 30 minut w 160 stopniach, po tym czasie podnieść temperaturę do 200 stopni i piec do zarumienienia, aż boki będą lekko odstawały. Z podanej porcji powinno wyjść 10 -12 ślimaków na dużą tortownicę.
 
Anielski łom czekoladowy
 
Łom czekoladowy to słodycz, którą dobrze znacie. Niezwykle słodki, mocno kakaowy, nabity bakaliami. Łom dla nas to smak minionych chwil... Były Wasze przepisy, a dzisiaj nasz popisowy łom czekoladowy.
 
            Składniki:
                        3 opakowania herbatników,
                        1/2 margaryny i 1/2 masła / lub cała margaryna/
                        3/4 szklanki cukru,
                        mniej niż 1/2 szklanki wody,
                        2 łyżki kakao,
                        3/4 szklanki mleka w proszku (my dajemy trochę więcej, zależy, 
                                jaka będzie konsystencja),
                        bakalie wg uznania, (u nas bez),
                        alkohol.
.


Wykonanie:
Rozpuścić na gazie tłuszcz z wodą, cukrem i kakao. Zdjąć z gazu i dodać mleko w proszku. Wymieszać i dodać pokruszone herbatniki oraz bakalie i alkohol. Dokładnie wymieszać. Jeżeli konsystencja jest nie za gęsta dodać mleka w proszku. Wlać do formy i zostawić na noc w lodówce.
 
Świąteczny pasztet mięsny
 
Prosty do wykonania pasztet, nie wymaga poświęcenia dużo czasu i mamy pewność, co jemy...
 
            Składniki:
                        2 udka,
                        1/2 kg boczku,
                        1/2 kg karczku,
                        30 dag wątróbki drobiowej,
                        przyprawy,
                        5 jajek,
                        5 łyżek bułki tartej.
.


Wykonanie:
Wszystkie mięsne składniki ugotować z przyprawami, ostudzić, a następnie zmielić, razem z przyprawami.
Dodać do masy mięsnej, 1/2 szkl. rosołu i pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć do wysmarowanych foremek. Piec w 200 stopniach 40-60 minut.
 
Zapraszamy  na naszą stronę internetową  http://aniolywkuchni.blogspot.com/
Zapraszamy na naszego facebooka
https://www.facebook.com/pages/Anio%C5%82y-w-kuchni/188157658009359
Jeśli masz ciekawy przepis wyślij go nam na maila popiskulinarny@gmail.com
 
Interaktywna Polska
Webmaster: Jan Czech