Portal - Stary Sącz
polski Poniedziałek - 18 grudnia 2017 Bogusława, Gracjana, Laury     Radosnych i pełnych ciepła rodzinnego Świąt Narodzin Chrystusa, oraz dużo szczęścia i pomyślności w Nowym Roku - życzą wszystkim uczestnicy projektu -"Interaktywna Polska"
Strona główna / Z Grodu Kingi - nr 10-11 (209-210) 2014 r.
Menu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anioły w kuchni - starosądecki blog kulinarny
Poetyckie przesłania dla wolontariuszy i podopiecznych Caritasu
Ogłoszenia i Kronika Parafialna
W Sali Posiedzeń Rady Miasta obradował Dziecięcy Samorząd
W imię miłości miłosiernej
Pamięci zmarłych starosądeckich nauczycieli
Kto nie szanuje zmarłych - nie szanuje też życia
Perły świętej Urszuli
Edukację szkolną winna dopełniać troska o wszechstronny rozwój osobowości
DZIEŃ EDUKACJI NARODOWEJ
RAJD TISCHNEROWSKI
Józef Dietl a kwestia przemysłu uzdrowiskowego Galicji Zachodniej
Plener malarski młodych adeptów sztuki
Wernisaż Grupy Fotograficznej Środowiskowego Domu Samopomocy
XXXiV Międzynarodowa Galicyjska Jesień Literacka
Pielgrzymka do sanktuariów mazurskich
Wzruszająca wyprawa bliżej nieba
„Jego oczami” w Starym Sączu
Narodowe Czytanie „Trylogii” Sienkiewicza w Starym Sączu
Wolontariusze Caritas przy Parafii św. Elżbiety w Starym Sączu
Jaka jest rola rodziców, wychowawców i nauczycieli…
Bp Jan Piotrowski Biskupem Diecezji Kieleckiej
Kalendarium - listopad
Okładka

.
        
Anioły w kuchni
 starosądecki
blog kulinarny

.
Jesteśmy ze Starego Sącza. Będziemy dla Was gotować, dzielić się naszymi zamiłowaniami, przemyśleniami, naszymi wyprawami... i nawet najstarsi górale nie wiedzą czym jeszcze. Uwielbiamy wycieczki, dobrą książkę, muzykę… spotkania z przyjaciółmi… Usiądź wygodnie, zostań chwilę i... zainspiruj się! Serdecznie zapraszamy do naszych wirtualnych kuchni.
Pora na gruszki i dynie
 
Bułka z dynią
 
Składniki na 2 wyrośnięte buły:
1 kg mąki
30 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
50 g cukru
50 g masła
0,5 kg dyni - waga już po obraniu
1/2 łyżeczki soli
skórka z 1 cytryny
.

Przygotowanie:
Obraną dynię, pokroić w kostkę i podlać 0,5 szklanką wody, poddusić do miękkości, ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać, zrobić dołek, rozkruszyć drożdże, wlać mleko, wymieszać z odrobiną mąki, zostawić na 10-15 minut.
Dodać puree z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie wyrobić ciasto, zostawić pod przykryciem na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do keksówek, wyrównać wilgotnymi dłońmi, ma sięgać do połowy keksówki, zostawić do wyrośnięcia. Piec ok 25-30 minut. Wyjąć, zostawić na 5 minut w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce do całkowitego ostygnięcia:) Smacznego..
 
Zapraszamy  na naszą stronę internetową  http://aniolywkuchni.blogspot.com/
Zapraszamy na naszego facebooka
https://www.facebook.com/pages/Anio%C5%82y-w-kuchni/188157658009359
Jeśli masz ciekawy przepis wyślij go nam na maila popiskulinarny@gmail.com
 
Interaktywna Polska
Webmaster: Jan Czech