Portal - Stary S帷z
polski Sobota - 18 listopada 2017 Klaudyny, Romana, Tomasza      "To cz這wiek cz這wiekowi najbardziej potrzebny jest do szcz窷cia". Paul Holbach
Strona g堯wna / Z Grodu Kingi - nr 9 (208) 2014 r.
Menu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anio造 w kuchni - staros康ecki blog kulinarny
S康eczanie pod O速arzem Papieskim
Og這szenia i Kronika Parafialna
Bieszczadzki wyjazd uczestnik闚 projektu „Czas na aktywno嗆 w Grodzie Kingi”
Rodzice pytaj: Co jest pomocne w dobrym wychowaniu dzieci?
Z rodzicami o wychowaniu - w trosce o j瞛yk ojczysty
„Jego oczami” - ksi捫ka o ks.prof.J霩efie Tischnerze
Wernisa wystawy grafik i akwarel mistrza szachowego Mieczys豉wa Guca
Dziewi徠y Mi璠zynarodowy Plener Malarski
Ogie i woda - boskie 篡wio造
Pielgrzymka Stowarzyszenia 安i皻ej Kingi
Lipcowe 鈍i皻owanie odpustowe w Starym S帷zu
Rozmowa z Jackiem Lelkiem - burmistrzem Starego S帷za
Jubileusz 25-lecia profesji zakonnej s.Sylwii Chru郵ickiej
Ksi康z Roman Stafin - moja Msza 鈍i皻a
Kalendarium - wrzesie
Ok豉dka

.
        
Anio造 w kuchni
 staros康ecki
blog kulinarny

.
Jeste鄉y ze Starego S帷za. B璠ziemy dla Was gotowa, dzieli si naszymi zami這waniami, przemy郵eniami, naszymi wyprawami... i nawet najstarsi górale nie wiedz czym jeszcze. Uwielbiamy wycieczki, dobr ksi捫k, muzyk… spotkania z przyjació軛i… Usi康 wygodnie, zosta chwil i... zainspiruj si! Serdecznie zapraszamy do naszych wirtualnych kuchni.
 
Sok z p豉tków ró篡
 
Sk豉dniki;
            50 dkg p豉tków ró篡,
            cytryna,
            50 dkg cukru,
            1/4 造瞠czki kwasku cytrynowego,
Wykonanie:
P豉tki oczyszczamy. Wk豉damy do s這ja wraz z pokrojon na plastry, uprzednio wyszorowan cytryn. Zalewamy 1 litrem przegotowanej  letniej wody. Przykrywamy gaz i odstawiamy na 24 godziny. Zlewamy sok do garnka. Wyciskamy p豉tki. Dosypujemy cukier i kwasek cytrynowy. Doprowadzamy do wrzenia i na ma造m ogniu gotujemy 15 minut. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy 5-7 minut.
 
Dro盥穎we z malinami
 
Sk豉dniki;
            5 造瞠k cukru,
            180 ml mleka,
            3 dkg 鈍ie篡ch dro盥篡,
            35 dkg m彗i,
            szczypta soli,
            jajko,
            6 造瞠k mi瘯kiego mas豉,
            1 kg malin,
Kruszonka;
            10 dkg mas豉,
            10 dkg m彗i,
            10 dkg br您owego cukru,
.


Wykonanie;
M彗, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim dro盥瞠. Nast瘼nie dodajemy mas這 i mieszamy 瞠by sie rozpu軼i這. Mas z jajkiem dodajemy do m彗i i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Maliny przep逝kujemy zimn wod. Po 2 godz. ciasto przek豉damy na blach Odk豉damy jeszcze na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonk. Mas這 rozcieramy z m彗 i cukrem a powstan grudki. Na nasze ciasto wyk豉damy maliny i posypujemy kruszonk. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut.
 
Wi郾ie z kokosem
 
Sk豉dniki:
            1 kg wydrylowanych wi郾i,
            7 dkg wiórków kokosowych,
            1 kg cukru 瞠luj帷ego 1:1,
            50 ml likieru kokosowego,
Wykonanie;
Wydrylowane wi郾ie zasypujemy wiórkami oraz cukrem 瞠luj帷ym. Odstawimy na 4 godziny. Nast瘼nie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Likier dodajemy pod koniec gotowania. Przek豉damy do s這iczków i pasteryzujemy 15 minut.
 
wg: „Moje gotowanie-Przetwory i nalewki"
Zapraszamy  na nasz stron internetow 
  http://aniolywkuchni.blogspot.com/
 
Interaktywna Polska
Webmaster: Jan Czech